Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

H Άλωση της Πόλης στον Ρ/Σ της Εκκλησίας Ελλάδος. 29 Μαϊου 1453

H Άλωση της Πόλης στον Ρ/Σ της Εκκλησίας Ελλάδος. 29 Μαϊου 


altΟ ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει από την Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Μαϊου ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Γίνεται αναφορά στην Θεοφρούρητη Πόλη, στην Πόλη των επτά λόφων και των δύο ηπείρων, στην Βασιλεύουσα.
Αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Αγίου και Μεγάλου Κωνσταντίνου και η συμβολή του στην δημιουργία της Νέας Ρώμης.
Παρουσιάζεται η ιστορία της, οι ημέρες ακμής αλλά και παρακμής, η Αγία Σοφία και οι άλλες Εκκλησίες της, οι τέχνες και ο πολιτισμός της, η πνευματική άνθηση και ο μαρασμός της, η Θεολογία και οι Άγιοί της.
Περιγράφονται τα περίφημα τεχνικά έργα υποδομής(υδραγωγεία, λιμάνια, μέση οδός κ.α.), η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της, ο ιππόδρομος, τα θέατρα, τα παλάτια και τα στρατιωτικά της κτίρια.
Παρουσιάζεται η Εκκλησιαστική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κωνσταντινούπολης τα 1000 και πλέον χρόνια της ζωής της ως πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Περιγράφεται η Άλωσή της από τους Οθωμανούς και αναδεικνύεται η μορφή του τελευταίου Αυτοκράτορα της, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Διαβάζονται κείμενα αλλά και παραμύθια για την Πόλη και ακούγονται τραγούδια για το μεγαλείο και την Άλωσή της.
Μιλούν Επίσκοποι, ιστορικοί, συγγραφείς, μουσικοί, ερευνητές, που φωτίζουν πτυχές των γεγονότων αλλά και επισημαίνουν την σημασία και την σύνδεσή τους με το σήμερα.

08.10 Η ΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΛΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Κώστας Παππάς, επιχειρεί μια ιστορική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική αναφορά στην Πόλη των επτά λόφων και των δύο Ηπείρων, στην Κωνσταντινούπολη. Καλεσμένοι, σήμερα, είναι οι: Χαράλαμπος Μπούρας, Ομότ. Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο Ιωαννίνων και Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, Αρχιτέκτων, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

11.01 ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Τ' ΟΥΡΑΝΟΥ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται σε ονομαστούς Ναούς και Μοναστήρια της Βασιλεύουσας. Στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική και στον ρόλο που έπαιξαν κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

12.01 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας αναφέρεται στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, την Αγία Σοφία. Στην κατασκευή, στις καταστροφές, στις αναστηλώσεις, τις μεγαλοπρεπείς Θείες Λειτουργίες και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στα χίλια και πλέον χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Καλεσμένος, σήμερα, είναι ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

13:30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Στην επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Βυζαντινός Πολιτισμός» του Στήβεν Ράνσιμαν. Εκδόσεις Ερμείας.

14:30 Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στα υδραγωγεία, στις δεξαμενές, στα λουτρά και στο αποχετευτικό σύστημα της Κωνσταντινούπολης. Καλεσμένη είναι η κα Μαρία Λεονιτσίνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών.

15:00 ΞΕΝΩΝΕΣ, ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ, ΘΕΑΤΡΑ, ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ (η κεντρικότερη οδός του κόσμου)
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα επιχειρεί μια ξενάγηση σε σημαντικές κτιριακά και οδοποιητικά έργα όπως οι ξενώνες (νοσοκομεία), ο ιππόδρομος, τα θέατρα και η περίφημη Μέση Οδός, η κεντρικότερη οδός του κόσμου. Σήμερα, το θέμα επικεντρώνεται στους Ξενώνες, τα πρώτα οργανωμένα Νοσοκομεία του κόσμου. Καλεσμένος είναι οκ. Νίκος Κελέρμενος, ιατρός καρδιολόγος, συγγραφέας.

16.01 ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Μάκης Αδαμόπουλος, αναφέρεται σε ιδιαίτερα και σημαντικά κτιριακά συγκροτήματα της Κωνσταντινούπολης, όπως τα παλάτια και τα στρατιωτικά κτίσματα. Σήμερα, το θέμα επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση των Παλατιών. Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Σέμογλου, Επικουρος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ.

17.00 ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑΟΙ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αναφέρεται στους Ναούς και τα Μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης που έχουν Αγιάσματα. Στην ιστορία, στο κτίσιμο και στην σημασία που είχαν τα χρόνια εκείνα. Καλεσμένος είναι ο κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.
20.05 Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, επιχειρεί μια αναφορά στην Θεολογία και την Φιλοσοφία που αναπτύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στις Σχολές, στα Πανεπιστήμια, στους ανθρώπους της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας και στην επίδρασή που είχαν τόσο στην Πρωτεύουσα όσο και σε όλη την επικράτεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
21.30 Η ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΠΟΛΗ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία, και στην σημασία των πόλεων και των συνοικιών που βρίσκονται εκτός των τειχών της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα, το θέμα επικεντρώνεται στην Χαλκηδόνα. Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Γκαβέρας, υποψήφιος Δρ. Βυζαντινής ιστορίας.
22.01 Η ΘΕΟΦΡΟΥΡΗΤΗ ΠΟΛΗ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στα τείχη, στις τάφρους, στις πύλες, στα λιμάνια και στις παραθαλάσσιες οχυρώσεις της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα, το θέμα επικεντρώνεται στα τείχη. Καλεσμένος είναι ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, Καθηγητής στο ΕΜΠ με Διδακτορική διατριβή στα τείχη και στις τάφρους της Κωνσταντινουπόλεως, καθ' όλη την ιστορική τους διαδρομή.


23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Στην επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Χρήστος Μιχαηλίδης διαβάζει το βιβλίο: «Γιατί το Βυζάντιο» της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

ΠΗΓΗ
ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου