Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Σμυρνης


Χαμιντιές (Μουραδιές)

Το χωριό είναι πεδινό κτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Έρμου (Γκεντίζ) που το κάνει να είναι πολύ εύφορο. Ο Έρμος ποταμός, όπως μας έλεγαν οι κάτοικοι του Χαμιντιέ, ήταν βαθύς και πλατύς που είχε και άφθονα ψάρια.
Posted in Βιβλία Σμύρνης, Βίοι Ομογενών, Ιστορία, Μικρά Ασία, Προσφυγιά, Σμύρνη | Leave a comment

Παρουσίαση “Προσφύγων Μνήμες”

Π. Βορεόπουλος: “Είναι τιμή και χαρά για εμάς να παρουσιάζουμε το βιβλίο του Ιάκωβου Γαριβάλδη, αγαπητού φίλου, πατριώτη και συγγραφέα. Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του πρόσφυγας από το Μαρμαρά και η μητέρα του από τη Σάμο.
Posted in Αρχείο, Βιβλία, Βιβλία Καππαδοκίας, Βιβλία Σμύρνης, Βιογραφικό, Βίοι Ομογενών, Βίοι Ομογενών Ωκεανίας, Έντυπο, Καππαδοκία, Καταγραφή, Μαρτυρίες, Ντοκουμέντο, Προύσσα, Σμύρνη | Leave a comment

Σμύρνη – Η καταστροφή στον ξένο τύπο

Ενώ ο Κεμάλ αναδιοργάνωνε τον στρατό του, με την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την Ιταλία, την Γαλλία και την Σοβιετική Ρωσία, οι ελληνικές δυνάμεις ακινητοποιήθηκαν σε μια περιοχή που ο χειμώνας είναι πολύ δριμύς, και η ζέστη του καλοκαιριού ανυπόφορη. Όταν στα τέλη του Αυγούστου 1922 ο Κεμάλ ανέλαβε την πρωτοβουλία με επίθεση σε όλο το μήκος του μετώπου, οι ελληνικές γραμμές στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ έσπασαν, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε άτακτη φυγή προς το Αιγαίο Πέλαγος.
Posted in Βιβλία Σμύρνης, Ελλάδα, Ιστορία, Ιστορική μελέτη, Μικρασιατική Εκστρατεία, Σμύρνη, Σμύρνη | Tagged , , | Comments Off on Σμύρνη – Η καταστροφή στον ξένο τύπο

Σμύρνη – Ελληνική Παιδεία

Το Γρηγοριανό ημερολόγιο υιοθετήθηκε από την Ελλάδα το 1924, ενώ για την Ευρώπη ίσχυε από πολύ νωρίτερα. Για το λόγο αυτό, συχνά υπάρχει σύγχυση ως προς την σωστή ημερομηνία ιστορικών γεγονότων, όταν οι ιστορικοί δεν διευκρινίζουν ποιο από τα δύο ημερολόγια χρησιμοποιούν. Στις αναφορές μου σε γεγονότα που συνδέονται με τη Σμύρνη χρησιμοποιώ την ημερομηνία που δίνεται στις πηγές από τις οποίες αντλώ τις κύριες πληροφορίες, καθώς είναι δύσκολο να προσδιορίσω το συγκεκριμένο ημερολόγιο.
Posted in Βιβλία Σμύρνης, Εκπαίδευση, Ιστορία, Ιστορική μελέτη, Πόλις, Σμύρνη, Σμύρνη | Tagged , | Comments Off on Σμύρνη – Ελληνική Παιδεία

“Ένα μπακάλικο γεμάτο αναμνήσεις”

Το βιβλίο «Ένα μπακάλικο γεμάτο αναμνήσεις» της Άννας Αντωνιάδη-Τσάτσαρη, αποτελεί μια προσωπική ιστορία που ξεκινάει με ολοζώντανες παιδικές μαρτυρίες ενός αγοριού που ξέφυγε από το μένος της καταστροφής κι ενός κοριτσιού που μεγάλωσε με τις ίδιες εξιστορήσεις.
Μια αληθινή ιστορία γεμάτη ειλικρίνεια την οποία η εγγονή του Παύλου Αετόπουλου μεταφέρει σ’ εμάς. Αναφέρει επίσης το δράμα ενός ξεριζωμού από τα πάτρια εδάφη που έζησαν χιλιάδες χρόνια αυτές οι οικογένειες και μια εγκατάσταση στη νέα πατρίδα, σε μια κατάθεση ψυχής γεμάτη συγκίνηση και ανθρωπισμό. Το σπίτι, η οικογένεια, το μπακάλικο του παππού και τα παιδικά εκείνα χρόνια, έμειναν μνήμες ανεξίτηλες για τη συγγραφέα.
Posted in Βιβλία, Βιβλία Σμύρνης, Ιωνία, Μικρά Ασία, Προσφυγιά, Σμύρνη | Tagged | Comments Off

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου