Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Γνωστές τοποθεσίες γενοκτονίας Ελλήνων

Ο Ελληνισμός υπέφερε τα πάνδεινα στη Μικρά Ασία. Το λένε οι πρόσφυγες, το λένε τα βιβλία, το λένε οι ερευνητές, το λένε οι ΜΝΗΜΕΣ. Κι αυτές οι Μνήμες δεν μπορούν να σβήσουν από τους χάρτες, από την ιστορία μας, από την εξέλιξη των λαών στη Μικρά Ασία.
Δεν έχουν όμως αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Δεν έχουν καν αναγνωριστεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Για ένα όμως να είναι σίγουροι, εμείς δε πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε. Δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε τα χώματά μας δίχως την απαιτούμενη αναγνώριση. Δίχως την ιστορία να γράψει αυτά τα γεγονότα, που λένε οι παππούδες μας, εξιστόρησαν οι πρόγονοί μας, είδαμε στα μάτια των προσφύγων όταν τους μιλούσαμε. Και κάτι άλλο, θα το φωνάζουμε και θα το διαλαλούμε όπου κι αν βρισκόμαστε γιατί η αδικία συνεχίζεται για αιώνες τώρα δίχως έστω μια αναγνώριση. Αυτό είναι το μόνο που ζητάμε, μια αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα και ένα συγνώμη από τους θύτες.
Κοιτάξτε αυτό το χάρτη. Υπάρχει αρκετό υλικό σ’ αυτό το χάρτη. Είναι στην αγγλική, αλλά χρειάζεται να είναι στην αγγλική για να ξυπνήσουν εκείνοι που πρέπει να ξυπνήσουν και να κοιμηθούν οι πρόγονοί μας ήσυχοι πλέον. Κάντε κλικ πάνω στον κάθε σταυρό. Κάθε σταυρός κρύβει αφόρητο πόνο από χιλιάδες άτομα, αδέρφια, συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες/συμπατριώτισές μας. Δεν χαρίζουμε αυτούς στην αφάνεια και αδικία, δεν σας ξεχάσαμε ούτε θα σας ξεχάσουμε αδέρφια μας.
Πηγή:
Εκτόπιση των ανδρών – Όλους τους άνδρες πού είχαν ηλικία στρατολογίας τους αποσπούσαν απ’ τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τους μετέφεραν σε ομάδες για να τους εξορίσουν στο εσωτερικό. (G. Horton, Γενικός Πρόξενος Αμερικής στην Τουρκία, και την έκδοση του βιβλίου του “Η Κατάρα της Ασίας”, έκδοση 1926)

Τέλος, μια μικρή αναφορά στην παρουσία των Ελλήνων της Μ. Ασίας στο χώρο.

Το έτος 1912, από τις 18063 εμπορικές επιχειρήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 46% ανήκε σε Έλληνες, το 23% σε Αρμένιους και το 15% σε μουσουλμάνους. Υπολογίζεται ότι το 1914 από τις 6507 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, το 49% ανήκε σε οθωμανούς Έλληνες, ενώ Έλληνες ήταν και το 46% των τραπεζιτών. Την ίδια χρονιά, υπολογίζεται ότι Έλληνες ήταν το 52% των γιατρών, το 49% των φαρμακοποιών, το 52% των αρχιτεκτόνων, το 37% των μηχανικών και το 29% των δικηγόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1921, στην Κωνσταντινούπολη, τα 171 από τα 257 εστιατόρια ανήκαν σε Έλληνες, όπως και οι 444 από τις 471 ποτοποιίες και 528 από τις 654 επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου. (Απόσπ. από την έκδοση “Η Μικρασιατική Τραγωδία”, Μιχαήλ Αγγέλου, ανθυποφαρμακοποιού στον ελληνικό στρατό, αυτοβιογραφική, σ. 20)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου